Scurt istoric

Scurt istoric al Parohiei Greco Catolice Turț

Localitatea Turț este o localitate de munte așezată în partea de Nord Est a județului Satu Mare. Localitatea Turț impresionează nu numai prin frumusetea unui peisaj deosebit cat și prin portul și tradițiile minunate moștenite din străbuni. Localitatea Turț apare menționată în anul 1485 sub forma Villa Viavalis ( Thourch) cu prilejul unui proces de proprietate dintre familiile Wassvary si Csarnavaday.

Parohia Greco Catolica “Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” Turț, a fost reînființată în anul 2000 la inițiativa unui grup de credincioși sprijiniți fiind de Părintele Protopop Feier Iacob. Parohia face parte din Protopopiatul Greco Catolic Țara Oașului, Eparhia de Maramureș.

Evidențiem faptul că înainte de anul 1948 în localitatea Turț se afla o frumoasă și înfloritoare parohie greco catolică, care număra la vremea respectiva 3282 credinsciosi, păstoriți fiind de preoții Ioan Hotea paroh si Cornel Hotea administrator parohial. O dovadă clară a existenței comunității greco catolice înainte de anul 1948 este biserica veche din localitate construită din piatra în stil baroc în anul 1840.

La scurt timp după înființare, comunitatea a primit un paroh, în persoana Părintelui Solomes Petru din com. Târșolț. Noul paroh a slujit comunitatea cu multă dragoste timp de un an într-o capelă improvizata în incinta școlii din localitate.

Părintele Petru a fost succedat de Părintele Dinga Mircea din Satu Mare care timp de opt ani a slujit cu mare dăruire comunitatea încredințata și a intreprins o serie de demersuri pentru dezvoltarea ei; sub îndrumarea părintelui Dinga Mircea și cu sprijinul moral și financiar al Părintelui Protopop de Tara Oașului Feier Iacob, comunitatea a zidit un lăcaș de cult, un spiu sacru adecvat pentru buna desfășurare a serviciului divin public.

Lucrările de zidire a noii biserici parohiale s-au desfășurat în perioada 2003-2012 . Este demn de menționat faptul că, la zidirea noului lăcaș de cult o contribuție deosebită a adus domnul Sava din Negrești Oaș, Primăria localității Turț, precum și anumite organizații caritabile din străinătate.

În anul anul 2009 a fost numit un nou paroh, Părintele Remus Ghiran din loc. Apa. Sub îndrumarea noului paroh comunitatea a instalat catapeteasma, băncile, sistemul de încălzire, și s-au efectuat lucrări de finisaj în interiorul bisericii.

Beneficiind substanțial de sprijinul Episcopiei Greco Catolice de Maramureș, în perioada 2012-2014 comunitatea împreuna cu parohul au ridicat in curtea bisericii o casa parohiala.

În anul 2012 la 01 Iulie, noua biserică a fost sfințită de Preasfinția Sa Vasile Bizău Episcopul Eparhial de Maramureș, însoțit fiind de un mare sobor de preoți.

Bunul Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți binefăcătorii noștri!

 

distribuie:

Facebook

Alte articole