Localitatea Turt este o localitate de munte asezata in partea de Nord Est a judetului Satu Mare. Localitatea Turt impresioneaza nu numai prin frumusetea unui peisaj deosebit cat si prin portul si traditiile minunate mostenite din strabuni. Localitatea Turt apare mentionata in anul 1485 sub forma Villa Viavalis ( Thourch) cu prilejul unui process de proprietate dintre familiile Wassvary si Csarnavaday.

Parohia Greco Catolica “Sf. Arhangheli Mihail si Gvriil” Turt, a fost reinfiintata in anul 2000 la initiativa unui grup de credinciosi sprijiniti fiind de Parintele Protopop Feier Iacob. Parohia face parte din Protopopiatul Greco Catolic Tara Oasului, Eparhia de Maramures.

Evidentiem faptul ca inainte de anul 1948 in localitatea Turt se afla o frumoasa si infloritoare parohie greco catolica, care numara la vremea respectiva 3282 credinsciosi, pastoriti fiind de preotii Ioan Hotea paroh si Cornel Hotea administrator parohial.

O dovada clara a existentei comunitatii greco catolice inainte de anul 1948 este biserica veche din localitate construita din piatra in stil baroc in anul 1840.

La scurt timp dupa infiintare, comunitatea a primit un paroh, in persoana Parintelui Solomes Petru din com. Tarsolt. Noul paroh a slujit comunitatea cu multa dragostre timp de un an intr-o capela improvizata in incinta scolii din localitate.

Parintele Petru a fost succedat de Parintele Dinga Mircea din Satu Mare care timp de opt ani a slujit cu mare daruire comunitatea incredintata si a intreprins o serie de demersuri pentru dezvoltarea ei; sub indrumarea parintelui Dinga Mircea si cu sprijinul moral si financiar al Parintelui Protopop de Tara Oasului Feier Iacob, comunitatea a zidit un lacas de cult, un saptiu sacru adecvat pentru buna desfasurare a serviciului divin public.

Lucrarile de zidire a noii biserici parohiale s-au desfasurat in perioada 2003-2012 . Este dem de mentionat faptul ca, la zidirea noului lacas de cult o contributie deosebita a adus domnul Sava din Negresti Oas, Primaria localitatii Turt, precum si anumite organizatii caritabile din strainatate.

In anul anul 2009 a fost numit un nou paroh, Parintele Remus Ghiran din loc. Apa. Sub indrumarea noului paroh comunitatea a instalat catapeteasma, bancile, sistemul de incalzire, si s-au efectuat lucrari de finsaj in interiorul bisericii. Beneficiind substantial de sprijinul Episcopiei Greco Catolice de Maramures, in perioada 2012-2014 comunitatea impreuna cu parohul au ridicat in curtea bisericii o casa parohiala. In anul 2012 la 01 Iulie, noua biserica a fost sfintita de Preasfintia Sa Vasile Bizau Episcopul Eparhial de Maramures, insotit fiind de un mare sobor de preoti. Bunul Dumnezeu sa-i binecuvanteze pe toti binefacatorii nostri!